Total Pageviews

Sunday, 29 May 2011

"TAWAU"

  peta sabah (tawau)


tawau pada tahun 50 an

masjid niyh siap tahun 2003


sebelum wujudnya masjid di atas
TAWAU
Tawau. Mempunyai keluasan 6243 km persegi dengan bilangan penduduk yang melebihi 524,700 orang,.

Tawau terletak di bahagian Selatan Pantai Timur yang bersempadan dengan Kalimantan, Indonesia. Mengikut sejarah awal, Tawau diserahkan oleh Sultan Brunei dan Sultan Sulu kepada Baron Von Overbeck, pemerintah Inggeris pada tahun 1877. Tawau hanya dibuka pada tahun 1893 memandangkan lokasi yang strategik sebagai bandar pelabuhan dan lurah-lurah yang subur. Koko merupakan pertanian utama hingga menjadikan Tawau sebagai pengeluar koko yang terbesar di rantau Asia. Selain daripada koko, tanaman seperti kelapa sawit, lada hitam dan kelapa juga turut diusahakan. Selain itu, hutan rimba di Tawau juga menyumbang hasil kayu balak kepada ekonomi Sabah. Tawau juga terkenal dengan ternakan udang laut yang pertama dan terbesar di Asia Tenggara iaitu terletak di Umas-umas. 


Taman Bukit Tawau seluas 27,972 hektar adalah antara kawasan peranginan di daerah Tawau yang mempunyai pelbagai hidupan semulajadi termasuk hutan tebal.Kawasan diliputi hutan tebal di Taman Bukit Tawau mampu menarik minat pencinta alam samada untuk menjalankan kajian dan penyelidikan atau sekadar datang berkunjung.

Pokok tinggi serta rendang yang menutupi kawasan itu memberikan laluan kepada pokok kecil hidup subur dan menjadikan kawasan itu lebih nyaman dengan udara bersih.   Selain mempunyai hutan tebal yang mampu memberi ketenangan, pengunjung yang datang juga pasti terpesona dengan keindahan air terjun semulajadi.  Tidak jauh daripada kawasan air terjun itu, ada pula kolam air panas semulajadi yang mempunyai pemandangan indah dan membolehkan pengunjung merehatkan otot serta tulang apabila berendam di dalamnya.

Bagi aktiviti lasak pula, Taman Bukit Tawau turut menyediakan kemudahan untuk menerokai, belajar dan mengenali dnegan lebih dekat lagi flora dan fauna yang terdapat di sana.  Manakala bagi aktiviti mencabar, pengunjung berpeluang mendaki Gunung Bombalai dengan ketinggian 530 meter dan menjanjikan panorama indah daerah Tawau serta lautan Sulawesi.
Antara kemudahan penginapan yang disediakan di Taman Bukit Tawau ialah dua blok asrama dikenali sebagai Agathis Hostel A&B yang boleh menampung 80 orang dan juga sebuah chalet.  Kemudahan kawasan perkhemahan yang boleh menampung 500 hingga 1,000 peserta turut disediakan.  Dua bilik khas juga disediakan bagi pengembara yang tidak bertujuan untuk menginap.  Untuk ke sana pengunjung boleh menghubungi pusat pentadbiran yang letaknya 24 kilometer dari bandar Tawau atau 
dengan menaiki kenderaan sendiri.                                           
pulau sipadan:
  

    

Apa yang menarik di Pulau Sipadan 

Pulau Sipadan terkenal di serata dunia sebagai antara destinasi diving/snorkling tercantik di dunia. Jadi, aktiviti dalam air seperti diving dan snorkling adalah aktiviti utama. Tiada lagi chalet, resort, hotel, restoran atau sebarang kedai beroperasi di sini. Pulau ini agak sunyi dan agak tidak terjaga. Jarang ada pengunjung yang melakukan aktiviti pantai seperti berjemur atau bermain-main kerana kebanyakan yang datang hanya untuk tujuan snorkling dan diving sahaja. Bot pelancong juga dilarang daripada diletakkan di tepi jeti/di hadapan pulau terlalu lama. Chalet-chalet lama kini dijadikan tempat penginapan anggota-anggota keselamatan yang bertugas 24 jam. Atas faktor keselamatan, anda juga dilarang ke bahagian belakang pulau ini. Hanya bahagian hadapan pulau yang tidak lebih dari 500 meter sahaja dibenarkan untuk anda bermain-main atau mengambil foto/gambar. 

Aktiviti dalam air memang menakjubkan. Terdapat banyak kawasan terumbu karang di sekitar pulau untuk snorkling/diving. Namun, keseluruhan tempat dan kecantikan coral adalah lebih kurang sama sahaja. Anda dijamin akan dapat melihat banyak penyu berenang ketika melakukan snorkling/diving. Dan kelibat penyu juga dapat dilihat dengan jelas muncul di permukaan air ketika berada atas pelantar jeti (jika anda tidak mahu snorkling) - selain daripada hidupan marin, terumbu karang serta ikan-ikan lain. Jika anda bernasib baik (ataupung mungkin jadi nasib buruk) anda boleh melihat jerung berenang di bawah anda. Air di sini amat dalam disebabkan kedudukan pulau di tengah laut dan airnya agak sejuk serta berombak.

1 comment:

  1. aawwcchh!..tertarik ngn pulau sipadan..chanteq!

    ReplyDelete